Medezeggenschapsraad
Wat is de MR?
MR staat voor MedezeggenschapsRaad. Elk belangrijk besluit dat het schoolbestuur wil nemen voor De Windhoek moet worden voorgelegd aan de MR. Dit is vastgelegd in de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO). De MR-leden kunnen dus meedenken, meepraten en over bepaalde zaken ook meebeslissen.
De MR heeft bepaalde rechten. De algemene rechten zijn het informatierecht, het recht op overleg en het initiatiefrecht. De bijzondere bevoegdheden (rechten) zijn het instemmingsrecht en adviesrecht.
Wij zijn te bereiken via het volgende e-mailadres: mr@windhoekopoa.nl
Samenstelling
In de medezeggenschapsraad van obs De Windhoek zitten 10 personen (5 ouders en 5 personeelsleden). Deze aantallen zijn gekoppeld aan het aantal leerlingen die op school onderwijs volgen (op kleinere scholen is de MR dus kleiner). Ouders en personeelsleden kunnen zich aan het begin van het jaar aanmelden voor de medezeggenschapsraad. Het eerst jaar ben je aspirant lid en kun je kijken of de MR iets is wat bij je past. Mocht het nodig zijn dan worden er verkiezingen gehouden. De zittingsduur is telkens vier jaar.
Leden – oudergeleding
Marijn van Popering - voorzitter
Bas Egberink - secretaris
Martijn Kleine
Hanim Sen
Gerbert Olthuis
Sylvia Kraal
Leden - Personeel
Maureen aan de Stegge
Ine van Mil
Esther Olde Hendrikman
Hans Poessé
Tanja Oosterlaan - GMR lid
Onderwerpen
In feite is ieder onderwerp dat met de school te maken heeft geschikt om binnen de MR te bespreken. Het kan gaan over verbeteringen in het onderwijs, de keuze van een lesmethode of de tussenschoolse opvang. Ook staan verplichte zaken als het zorgplan, het schoolplan, het formatieplan, de schoolgids en het veiligheidsbeleid op de agenda van de MR. Er wordt op gelet of de juiste procedures worden gevolgd. Op zijn beurt kan de MR elk standpunt kenbaar maken aan het bestuur, of daar nu wel of niet om wordt gevraagd. De MR streeft er naar de belangen van alle geledingen zo goed mogelijk te dienen. In de MR gaat het vooral om zaken die iedereen aangaan. De MR is geen “klachtencommissie” voor persoonlijke vragen of zaken.
Vergaderingen
De directie is bij de MR-vergadering aanwezig als vertegenwoordiger van het bestuur, als informatiebron en als vraagbaak.De vergaderingen van de MR zijn openbaar. Dat betekent dat iedere ouder of personeelslid de vergaderingen kan bijwonen als toehoorder. Agendapunten over personen of zaken die nog onder embargo zijn, zijn niet openbaar. De MR vergadert ongeveer 7x per schooljaar. De vergaderingen beginnen om 20.00 uur en eindigen rond 21.30 uur. Ze vinden altijd plaats in de koffiekamer. De data vindt u op de kalender in De Windvlaag.
Agenda
Aan het begin van het schooljaar komen de ouders van de MR (de oudergeleding) bij elkaar om de speerpunten voor het komend schooljaar te bepalen. Door middel van een brainstormsessie bepalen de ouders samen welke onderwerpen ze het komend schooljaar op de agenda willen hebben. Deze speerpunten worden dan over de MR-vergaderingen verdeeld in samenspraak met de overige MR-leden en de directie. De directie kan zelf ook onderwerpen voor de agenda voordragen.
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad
De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad is een bovenschoolse organisatie van ouders en personeelsleden. Van alle bij Openbaar Primair Onderwijs Almelo (OPOA) aangesloten scholen wordt een ouder en een personeelslid afgevaardigd om over zaken, die alle betrokken scholen aangaan te spreken.
Alle scholen hebben individuele belangen en individueel beleid. Daarom is er op elke school een MR. Maar ook zijn er beleidszaken, die alle scholen aangaan en die daarom in de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad worden behandeld.
Dit bovenschools overleg heeft o.a. de volgende voordelen:
- De GMR heeft adviesrecht bijv. over klachten, klachtenregels
- De GMR heeft instemmingsrecht over financieel beleid, vakantieregeling
- Er zijn korte lijnen met het Bestuur van OPOA
- Er is direct contact met de Voorziiter College van Bestuur
- Er is democratische besluitvorming t.a.v. het bovenschoolse beleid
- De GMR kan invloed uitoefenen op de organisatie van OPOA
- De GMR kan onderwijsvernieuwing in gang zetten
- Men kan uit de MR meenemen en in de GMR behandelen
- De GMR heeft zorg voor alle leerlingen van OPOA